Kurtuluşa Giden Yol
20.12.2017 07:32

Mustafa Kemal Atatürk ün 19 Mayıs 1919 da Milli Mücadeleyi başlatmak için Bandırma Vapuru yla Samsun a gelişinin ardından Amasya ya gidişinde kullandığı 98 kilometrelik Kurtuluş Yolu, 98 yıl sonra Samsun Büyükşehir Belediyesinin başlattığı proje ile tekrar ortaya çıkarıldı.
YOL GÖSTERİCİ ÇANLAR TARİHE YENİDEN IŞIK TUTACAK
Yaklaşık 2 yıl önce tarihçilerden yararlanılarak başlatılan proje kapsamında yapılan çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Her geçen gün yapılan çalışmalar kapsamında ise yeni tarihi bulgular elde ediliyor. Bugün tarihi izleğin yeniden yaşatılacağı Kurtuluş Yolu ndaki çalışmaları yerinde inceleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kurtuluş Mücadelesinin Samsun sınırları içindeki her kilometresini birer birer o günleri yaşatacak şekilde yeniden inşa ediyoruz dedi.
Kurtuluş meşalesinin yakıldığı yolda Atatürk’ün Samsun dan Havza çıkışına kadar olan yolculuğunu ziyaretçilere o günlerin şartlarıyla anlatmak üzere Kurtuluş Yolu projesini hayata geçirdiklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz geçmişte yol gösterici olarak yapılan çanların tekrar kullanılacağını kaydederek, Lâdik ten kalkan minibüsler Doruk a, Diphan a, Üçhanlar a, Kavak a ve Samsun a diye yolcu çağırıyorlarmış. Biz de Doruk, Diphan ve Üçhanlar ı belirgin objeler haline getireceğiz. Güzergâh belirleyici çanları yerlerine koyacağız. Bu çanlar fırtına, sis ve tipi sebebiyle güzergâhını kaybetme riski olan yaya ve taşıtlara güzergâh göstermek amacıyla Karayolları ekipleri tarafından sesli uyarıcı bir cihaz şeklinde güzergâh göstericisi olarak kullanılmaktaydı. Bizde bunu tekrar hayata geçireceğiz dedi.
98 YIL SONRA KURTULUŞ YOLU ORTAYA ÇIKARILDI
Kurtuluş Yolu’nda çalışmaları tarihçiler ve o günlere şahitlik edenlerle birlikte eski haline benzetmeye çalıştıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Yılmaz, Samsun Tütün İskelesi nden başlayan yolculuğun Samsun daki süreci Havza çıkışında son bulmuş, Atatürk buradan Amasya ya uğurlanmıştı. Atatürk ün yolculuk boyunca eşkıyaların saldırılarından korunmak için alternatif olarak kullandığı bu yolu yoğun çalışmalarımız sonucunda tekrar belirledik. Burada yaşanan anıları tekrar canlandıracağız. O zamanın şartlarını ziyaretçilerimize göstermek istiyoruz. diye konuştu.